Een overlijden gaat gepaard met rouw, verdriet en ontreddering. Als uw naaste door toedoen van een ander overlijdt (denk bijvoorbeeld aan overlijden door een verkeersongeval, arbeidsongeval of een medische fout), is waarschijnlijk het laatste waar u aan denkt het claimen van een overlijdensschade. Er moet immers al een hoop worden geregeld. Is de overledene echter een kostwinner, dan kan dit na verloop van tijd tot financiële problemen leiden. In zo’n geval is het dan ook belangrijk dat u zich zo snel mogelijk laat bijstaan door een deskundige overlijdenszaken advocaat van REX Advocaten.

Wie heeft recht op een schadevergoeding?

Is het slachtoffer overleden door toedoen van een derde? U kunt dan de veroorzaker aansprakelijk stellen. In Nederland is het in de wet geregeld dat de volgende groepen in aanmerking komen voor een schadevergoeding:

  • De wettige echtgenoot en minderjarige kinderen (bent u gescheiden, dan kunt u géén schadevergoeding of vergoeding voor gemiste partner- of kinderalimentatie claimen).
  • Andere bloed- of aanverwanten (bijvoorbeeld meerderjarige kinderen) indien de overledene hen geheel of gedeeltelijk in hun levensonderhoud voorzag. Overigens is het niet nodig dat deze bloed- of aanverwanten met de overledene in gezinsverband woonden.
  • Samenwonenden en pleegkinderen die: 1) in gezinsverband met de overledene hebben samengewoond, 2) door de overledene geheel of gedeeltelijk in hun onderhoud werden voorzien, 3) niet in staat zijn zelf in hun eigen onderhoud te voorzien.

Claimen overlijdensschade

Er zijn verschillende materiële en immateriële schadeposten waar u, bij een overlijden door toedoen van een derde, schadevergoeding voor kunt claimen. Indien het slachtoffer een kostwinner was voor het gezinsinkomen, zal het gezin schade ondervinden door het wegvallen van dat inkomen. Overlijdensschade na overlijden van de kostwinner dient aan de hand van een berekening te worden bepaald. Op basis van de vaste en de variabele lasten wordt bekeken wat uiteindelijk moet worden uitgekeerd aan letselschade bij overlijden. REX Advocaten kan een dergelijke berekening maken, evenals de overlijdensschade claimen. Andere overlijdensschade die u kunt claimen:

  • Kosten van de begrafenis
  • Kosten van het verlies aan inkomen
  • Kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp
  • Kosten voor het laten uitvoeren van klussen in en om het huis
  • Persoonlijke shockschade
  • Affectieschade
  • Smartengeld (alleen bij een claim vóór het overlijden)

Persoonlijke shockschade

Een van de posten waar u schadevergoeding voor kunt claimen is persoonlijke shockschade. Bij persoonlijke shockschade wordt u als nabestaande persoonlijk geconfronteerd met het ongeval, met ingrijpende gevolgen voor het mentale welzijn. Bijvoorbeeld wanneer u het ongeval met uw eigen ogen heeft zien gebeuren, of u direct na het ongeval de gevolgen heeft gezien. De toepassing van deze schadevergoeding is echter niet eenvoudig. Het inschakelen van een gespecialiseerde advocaat is hierbij aan te raden.

Vergoeding van affectieschade

Vanaf 2019 is het voor nabestaanden ook mogelijk om een immateriële vergoeding voor affectieschade te claimen. Het gaat hier om de psychische schade als gevolg van het persoonlijk leed door het overlijden van het slachtoffer. Om zogenaamde massaclaims te voorkomen wordt gewerkt met vaste bedragen. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de relatie die de nabestaande heeft tot het slachtoffer. Het bedrag is hoger als er sprake is van een misdrijf. De vergoeding is minimaal € 12.500,- en maximaal € 20.000,-.

Smartengeld na overlijden

Ook smartengeld kan worden geclaimd wanneer de tegenpartij aansprakelijk is gesteld nog vóór het overlijden van het letselschadeslachtoffer. De wetgever heeft bepaald dat wanneer er schade wordt geclaimd terwijl het slachtoffer nog in leven is, het smartengeld na overlijden ook dient te worden uitbetaald. Dit smartengeld komt via vererving bij de erfgenamen terecht.

De hoogte van de schadevergoeding bij overlijdensschade

Bij het berekenen van de schadevergoeding na overlijden door schuld wordt rekening gehouden met het feit dat nabestaanden er niet op achteruit gaan. De nabestaanden moeten hun levensstandaard min of meer op peil kunnen houden. De hoogte van het bedrag kan ook aangepast worden na verloop van tijd. Bijvoorbeeld omdat de kinderen uit huis gaan of als de weduwe hertrouwd is.

Het berekenen van de hoogte van de schadevergoeding bij overlijdensschade is erg complex. Er zijn verschillende schadeposten die los van elkaar berekend moeten worden. Deze berekeningen zijn vaak ingewikkeld en er is geen eenvoudige bewijslast. Het is daarom aan te raden een advocaat gespecialiseerd in letselschade in te schakelen in deze situatie. De overlijdenszaken advocaten van REX Advocaten helpen u bij de claim en het ontvangen van een maximale schadevergoeding.

Schakel REX Advocaten in Wijchen in

Bij REX Advocaten zijn wij gespecialiseerd in letselschaderecht. Wij helpen u bij het claimen van schadevergoeding bij overlijdenszaken. Maak direct een afspraak voor een gratis intakegesprek via het formulier op deze website, bel 024-6487240 of stuur een mail naar info@rex-advocaten.nl.