Tim Bueters bij Argos Radio over wildgroei letselschadebureaus

Op zaterdag 14 december 2019 om 14.00 uur is Tim Bueters van REX Advocaten in de hoedanigheid van voorzitter van de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) te horen in een interview. De uitzending gaat over de zorgen over wildgroei van letselschadebureaus. In de afgelopen 4 jaar is het aantal letselschadebureaus bijna verdubbeld. De kwaliteit van de dienstverlening van deze bureaus laat echter vaak te wensen over. Dat terwijl er voor slachtoffers vaak grote belangen op het spel staan. Wat namelijk als je door een ongeval niet meer kunt werken en in de problemen raakt bij het betalen van je hypotheek? 

De term letselschadespecialist is een vrij beroep en dus niet beschermd. Iedereen kan besluiten om vanaf morgen een bord in de tuin te plaatsen en letselschadezaken te gaan behandelen. Maar zonder een goede opleiding en specialisatie op het gebied van personenschade is niet iedereen geschikt om deze zaken te behandelen. Het komt dan ook vaak voor dat slachtoffers met letselschade niet goed geholpen worden. Er worden niet de juiste medisch deskundigen ingeschakeld of bij het begroten van de schade worden belangrijke schadeposten over het hoofd gezien. Dit kan in sommige gevallen tot het mislopen van duizenden euro's leiden. Voor een slachtoffer is het moeilijk om dit te onderkennen, zij hebben vaak ook andere dingen aan hun hoofd na een ernstig ongeval. Ze vertrouwen er dan volledig op dat de ingeschakelde letselschadespecialist weet wat hij doet. Dat dus echter helaas niet altijd terecht. 

Hoe moet een slachtoffer dan weten bij wie hij moet aankloppen? Als eerste is het goed om te weten dat er een verschil is tussen 'letselschadeadvocaten' en 'letselschadejuristen'. Advocaten kunnen naast onderhandelen over de omvang van de schade ook een procedure tegen een verzekeraar starten als deze bijvoorbeeld een onredelijk standpunt inneemt. Letselschadejuristen en juristen van rechtsbijstandverzekeraars kunnen dat niet en zullen voor een procedure altijd een externe advocaat moeten inschakelen. Maar advocaten zijn toch veel duurder dan juristen? Dat is niet zo. Als de aansprakelijkheid vaststaat -  wat bij verkeersongevallen vaak direct al het geval is - dan zijn de kosten voor rechtsbijstand als onderdeel van de schade volledig op de verzekeraar te verhalen. Het maakt voor een slachtoffer dan dus niet uit of er een advocaat of jurist ingeschakeld wordt. Is het dan niet slim om een no cure no pay afspraak te maken? Ook dat is in veel gevallen voor een slachtoffer niet slim. Als de aansprakelijkheid namelijk vaststaat, dan komen de kosten voor de juridische bijstand namelijk reeds voor vergoeding door de verzekeraar in aanmerking. Een no cure no pay afspraak is dan niet nodig en kan zelfs negatieve consequenties voor het slachtoffer hebben. Sommige letselschadebureaus willen namelijk in 'ruil' voor deze afspraak deel van de schade van het slachtoffer ontvangen (bijvoorbeeld 25% van de schade). Dit bedrag steken zij dan - naast de vergoeding van de verzekeraar die zij sowieso al voor hun werkzaamheden ontvangen - in hun eigen zak. De uitzending gemist? Luister deze dan terug via deze link

Let dus goed op bij het uitkiezen van een belangenbehartiger en zorg er voor dat u altijd een echte specialist inschakelt. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de website van de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personsenschade (ASP). De uitzending van Argos Radio kunt u terugluisteren via deze link. En als u klant bent bij een letselschadebureau of een rechtsbijstandverzekeraar en u heeft twijfels over de kwaliteit, dan kunt u altijd contact opnemen met een van de advocaten van REX Advocaten voor een second opinion. Wij helpen u graag verder op weg naar echte specialistische hulp op het gebied van letselschade.