Shockschade bij (niet-dodelijk) letsel

Voor het eerst schadevergoeding bij shockschade

Bij mensen die een ongeval of misdrijf hebben gezien, kan shockschade ontstaan. Dat kan voorkomen wanneer een slachtoffer dodelijk letsel oploopt, maar ook bij niet-dodelijk letsel kan dit gebeuren. Voor het eerst is er ook schadevergoeding toegekend bij shockschade. REX Advocaten vertelt u er meer over. Lees hieronder hoe het tot deze uitspraak is gekomen.

Wat is shockschade?

De term shockschade duidt een bepaalde wijze van ontstaan van schade aan, namelijk de shock die iemand krijgt door het waarnemen van of het geconfronteerd worden met een ernstig ongeval of misdrijf dat een naaste overkomt. Deze shock kan leiden tot geestelijk letsel. Shockschade is de schade die door dit geestelijk letsel wordt geleden. Bij schade is – naast de onrechtmatige daad jegens het directe slachtoffer – ook sprake van een onrechtmatige daad jegens de geschokte. De Hoge Raad heeft in het Taxibus-arrest het recht op schadevergoeding wegens shockschade voor het eerst erkend.

Schadevergoeding bij (niet-dodelijk) letsel

In het Taxibus-arrest heeft de Hoge Raad uitdrukkelijk overwogen dat aanspraak op schadevergoeding wegens schade kan worden gemaakt indien iemand bij een ongeval is gedood of (niet-dodelijk) gewond is geraakt. Over de toekenning van schadevergoeding wegens schade zijn in de jurisprudentie met name zaken te vinden, waarbij iemand om het leven is gekomen. In de jurisprudentie zijn uitspraken over de toekenning van een schadevergoeding wegens shockschade bij niet-dodelijk letsel betrekkelijk schaars.

Voorbeeld shockschade bij niet-dodelijk letsel

Een voorbeeld van shockschade bij niet-dodelijk letsel betreft het vonnis van de Rechtbank Gelderland d.d. 21 december 2018 (ECLI:NL:RBGEL:2018:5604). In die zaak had een kind gezien dat zijn moeder, oma en opa door zijn vader met een schroevendraaier werd neergestoken. De rechtbank stelde vast dat het waarnemen van dit misdrijf een hevige emotionele schok bij het kind heeft veroorzaakt, waaruit geestelijk letsel (posttraumatische stressstoornis) is voortgevloeid. De rechtbank wees daarom een schadevergoeding van € 5.102,96 aan het kind toe.

Tegen het vonnis van de rechtbank heeft de verdachte hoger beroep ingesteld. De slachtoffers in deze zaak worden bijgestaan door mr. B. Pernot van REX Advocaten.

Contact met REX Advocaten

Heeft u vragen over shockschade bij (niet-dodelijk) letsel? Voor meer informatie over het verhalen van schade na een misdrijf, kunt u contact opnemen met mr. B. Pernot van REX Advocaten via pernot@rex-advocaten.nl of bel met 024-6487240.

Bekijk alle nieuwsberichten