Medische aansprakelijkheid

Gratis intakegesprek aanvragen

REX Advocaten, specialisten in medische aansprakelijkheid

Bent u het slachtoffer van een medische fout, of heeft u lichamelijke of psychische schade opgelopen door een medische misser? Bij REX Advocaten werken de juiste deskundige advocaten ter ondersteuning bij medische aansprakelijkheid. In medische aansprakelijkheidszaken staat wij al 15 jaar patiënten bij die schade lijden als gevolg van een medische fout. Overal kunnen fouten worden gemaakt. Ook tijdens een medische behandeling. Er is sprake van een medische fout als bij de behandeling in strijd is gehandeld met hetgeen van een redelijk handelend en redelijk bekwame zorgverlener onder dezelfde omstandigheden verwacht had mogen worden. Een menselijke fout in de zorg kan vergaande gevolgen hebben. Als het gaat om medische aansprakelijkheid staan de letselschadeadvocaten van REX Advocaten klaar met het juiste juridische advies. U leest er hieronder meer over. U kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met REX Advocaten.

Uw advocaat voor medische aansprakelijkheid

Wanneer u een fysiotherapeut, arts, verpleegkundige of een andere hulpverlener in de gezondheidszorg raadpleegt, sluit u automatisch een geneeskundige behandelingsovereenkomst. Dit volgt uit afdeling 5 van Titel 7 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Beter bekend onder de naam Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Uw zorgverlener moet u altijd duidelijk informeren over het verloop van het onderzoek, de behandeling, de risico’s en de mogelijke gevolgen. Ook moet uw zorgverlener u informeren over eventuele andere behandelingsmethoden. Schending van deze informatieplicht kan onder bepaalde voorwaarden tot medische aansprakelijkheid leiden. De overheid heeft op hoofdlijnen vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. Maar ook wat er moet gebeuren wanneer mensen een klacht hebben over de zorg. Dit laatste staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Medische aansprakelijkheid

Schending informatieplicht medische behandeling

Wanneer u een fysiotherapeut, arts, verpleegkundige of een andere hulpverlener in de gezondheidszorg raadpleegt, sluit u een geneeskundige behandelingsovereenkomst. Uw rechten zijn namelijk vastgelegd in afdeling 5 van Titel 7 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Beter bekend onder de naam Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De zorgverlener moet u te allen tijde duidelijk informeren over het onderzoek, de behandeling en de risico’s en gevolgen daarvan. Ook moet u geïnformeerd worden over andere behandelingsmethoden. Schending van deze informatieplicht kan onder bepaalde voorwaarden tot aansprakelijkheid leiden. De overheid heeft wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. Maar ook wat er moet gebeuren wanneer mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Klachten over de zorg

Klachten van patiënten over de zorgverlening vallen ook onder medische aansprakelijkheid. Als u als patiënt niet tevreden bent over de handelwijze van een medisch beroepsbeoefenaar die in het BIG-register is ingeschreven, dan kunt u een klacht indienen. Dat kunt u doen bij één van de vijf Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg. Op basis van zo’n klacht kan het Tuchtcollege maatregelen nemen tegen de beroepsbeoefenaar. Een maatregel kan uiteenlopen van een waarschuwing tot zelfs uitschrijving uit het BIG-register. Betrokkenheid bij een tuchtprocedure kan emotioneel zeer belastend zijn. De uitspraak in de tuchtprocedure is bovendien van invloed op het vaststellen van de medische aansprakelijkheid. Daarom kunt u zich het beste laten bijstaan door een letselschade advocaat die gespecialiseerd is in gezondheidsrecht en medische aansprakelijkheid. Onze advocaten van REX Advocaten staan u gedurende de gehele procedure bij.

Medische Aansprakelijkheid

Centrale ziekenhuisaansprakelijkheid

Naast het feit dat een zorgverlener medisch aansprakelijk kan worden gesteld, is het ook mogelijk dat een zorginstelling, zoals een ziekenhuis, voor een medische fout aansprakelijk wordt gehouden. Dit wordt centrale ziekenhuisaansprakelijkheid genoemd. In principe is het ziekenhuis aansprakelijk voor alle beroepsbeoefenaars die in het ziekenhuis werken. Dit betekent concreet dat u een klacht tegen een beroepsbeoefenaar kunt indienen bij één centraal punt, namelijk het ziekenhuis. Dit geldt ook voor de beroepsbeoefenaars die op zelfstandige basis hun werkzaamheden uitvoeren in het ziekenhuis. Voor de tekortkomingen van deze beroepsbeoefenaars is het ziekenhuis dus eveneens aansprakelijk.

Letselschade advocaat inschakelen voor medische aansprakelijkheid

Uit de praktijk van alledag blijkt dat het in de meeste gevallen moeilijk, of zelf onmogelijk, is om snel te kunnen beoordelen of er fouten in het medische traject zijn gemaakt. Om dat te kunnen beoordelen, dient u het medisch dossier op te vragen. Dit medisch dossier wordt dan inhoudelijk beoordeeld door een medisch adviseur. De Raad voor Rechtsbijstand biedt de mogelijkheid om de kosten voor deze beoordeling (deels) voor rekening van de staat te brengen. Als u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtshulp, kan namelijk een subsidie voor een medisch haalbaarheidsonderzoek worden aangevraagd. De subsidie bedraagt € 200,– vermeerderd met BTW. Wij kunnen u hierover uitgebreid en vrijblijvend informeren.

Contact opnemen met REX Advocaten

Bent u van mening dat u het slachtoffer bent van een medische fout van een zorgverlener of zorginstelling? Dan is het belangrijk dat wordt uitgezocht wie hiervoor aansprakelijk is. De letselschade advocaten van REX Advocaten bieden zowel patiënten als zorgverleners de optimale ondersteuning bij medische aansprakelijkheid. Neem via het contactformulier op de website contact met ons op of maak een afspraak met onze advocaat. Bel 024-6487240 of stuur een mail naar info@rex-advocaten.nl. Kies ook voor REX Advocaten en maak gebruik van de uitgebreide expertise van onze letselschade advocaten op het gebied van medische aansprakelijkheid.