Geweldsmisdrijven

Gratis intakegesprek aanvragen

Wanneer u het slachtoffer van een geweldsmisdrijf bent en daarbij letsel hebt opgelopen, kunt u de schade verhalen. Bijvoorbeeld wanneer u uw oog heeft beschadigd, omdat u geslagen bent. Of psychisch gezien nadelige gevolgen ondervindt doordat u bent mishandeld. Mentaal en lichamelijk letsel door geweldsmisdrijven hebben grote impact op uw dagelijks leven, waardoor u levenslang hinder ondervindt. Een geweldsmisdrijven advocaat van REX Advocaten kan u helpen bij het verhalen van de schadevergoeding. Zowel wanneer de dader bekend is als wanneer de dader van het geweldsmisdrijf onbekend is.

Voorbeelden van geweldsmisdrijven

Geweldsmisdrijven kunnen zowel op straat als thuis plaatsvinden. Voorbeelden van geweldsmisdrijven die kunnen zorgen voor letselschade zijn:

  • Mishandeling
  • Diefstal met geweld
  • Seksueel misbruik
  • Bedreiging met een wapen
  • Vechtpartijen

Materiële schadevergoeding na geweldsmisdrijf

Wanneer de dader bekend is en aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade door een geweldsmisdrijf of lichamelijk geweld, dan kan de schade op hem of haar worden verhaald. Als slachtoffer kunt u letselschade claimen door een civiele letselschadeclaim te starten. REX Advocaten kan u helpen om uw schade, zowel materiële schade als immateriële schade, te verhalen op de dader. Voorbeelden van materiële schade zijn:

  • Kosten van huishoudelijke hulp
  • Aanpassingen aan de woning
  • Derving van inkomsten
  • Kapotte kleding of huisraad

Immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld

Ook immateriële schade kan op de dader worden verhaald als hier voldoende aanleiding voor is. Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Denk hierbij aan wonden met littekens als gevolg, of posttraumatische stressstoornis (PTSS) als gevolg van het geweldsmisdrijf. Factoren die meespelen in het bepalen van de hoogte van het smartengeld zijn:

  • Duur van het herstel
  • De mate van de pijn
  • Uw geslacht en leeftijd
  • De invloed van de psychische schade op uw leven
  • Of u permanente lichamelijke littekens heeft overgehouden

Wat als de dader niet bekend is?

Het kan ook gebeuren dat na het geweldsmisdrijf de dader niet bekend is. Wanneer de dader onbekend is, kan het Schadefonds Geweldsmisdrijven uitkomst bieden. Zij helpen slachtoffers met letsel door een tegemoetkoming uit te keren. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven keert enkel uit als sprake is van ernstig letsel. Denk aan ontsierende littekens, psychisch letsel of het verlies van een oog. Om de ernst van het letsel te bepalen werkt het Schadefonds Geweldsmisdrijven samen met medisch adviseurs. Het schadefonds keert enkel uit als de dader onbekend is, of zijn of haar verzekeraar niet over de brug komt met een schadevergoeding. De meeste verzekeraars zullen de schade van opzettelijk gepleegde geweldsmisdrijven niet willen vergoeden. Andere voorwaarden van het Schadefonds Geweldsmisdrijven zijn:

  • U heeft ernstig letsel opgelopen.
  • Het geweldsmisdrijf is opzettelijk gepleegd.
  • Het geweldsmisdrijf vond plaats in Nederland.
  • De claim moet binnen tien jaar worden ingediend.
  • U heeft als slachtoffer geen schuld.

Aangifte doen van geweldsmisdrijven

Bent u slachtoffer van een geweldsmisdrijf, dan kunt u ervoor kiezen om aangifte te doen bij de politie. Vaak is dit een grote stap voor slachtoffers, omdat er wellicht gevoelens zijn van angst. Of onzekerheid over wat er met de aangifte gaat gebeuren. In sommige gevallen is het heel logisch om aangifte te doen. Bijvoorbeeld bij diefstal met geweld op straat. Maar niet in alle gevallen is het doen van aangifte vanzelfsprekend. Een reden om wel aangifte te doen bij de politie is dat de politie de situatie in de gaten kan houden en de dader op het geweld kan aanspreken. De keuze om aangifte te doen is altijd aan uzelf. Twijfelt u nog over het wel of niet doen van aangifte? Ook hierover kunnen onze advocaten u adviseren en informeren over de eventuele consequenties.

Rechtsbijstand voor slachtoffers van geweldsmisdrijf

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om kosteloos gebruik te maken van een advocaat bij een geweldsmisdrijf, ongeacht inkomen of vermogen. Het is wettelijk vastgelegd dat een slachtoffer van een ernstig geweldsmisdrijf recht heeft op kosteloze rechtsbijstand van een advocaat. Enkele voorwaarden zijn dat er een strafrechtelijke vervolging is ingesteld, dat er sprake is van ernstig letsel en dat u het slachtoffer of de nabestaande bent van een ernstig geweldsmisdrijf.

Wat kan REX Advocaten doen om te helpen?

Een geweldsmisdrijven advocaat van REX Advocaten kan u helpen om een schadevergoeding te verhalen, bij de dader of bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Wordt de dader ook strafrechtelijk vervolgd? Dan kan de strafrechter oordelen over uw vordering. Wordt er geen overeenstemming bereikt met de dader over de betaling van de schade, dan is het mogelijk een procedure op te starten bij een burgerlijke rechter. De geweldsmisdrijven advocaten van REX Advocaten helpen u bij elke stap van het proces.

Schakel REX Advocaten in Wijchen in

Bij REX Advocaten zijn wij gespecialiseerd in letselschaderecht. Regelmatig helpen wij slachtoffers van geweldsmisdrijven met letselschade bij het verhalen van een schadevergoeding. Maak direct een afspraak voor een gratis intakegesprek via het formulier op deze website, bel 024-6487240 of stuur een mail naar info@rex-advocaten.nl.